home | blessurepreventie | contra-indicaties | huisregels | tarieven | contact

 

Sportmassage

(Sport)massage is het geven van prikkels op het lichaam door middel van handgrepen. Door strijkingen op de huid, het drukken op onderhuidbindweefsel, het kneden van de spieren en het rekken van de banden en kapsels kan het gewenste effect bereikt worden.
Sportmassage is een massage die stevig en meer op de spieren is gericht met als doel de doorbloeding van de spieren te verbeteren en daardoor de afvalstoffen sneller uit het spierweefsel af te voeren. Hierdoor verbetert de conditie en zullen blessures sneller herstellen. Wanneer pijnsensatie vermindert zal ook de spierspanning, en hiermee de algehele spanning of stress verminderen.
Een sportmassage is niet alleen bestemd voor (top)sporters om voor of na het sporten te ondergaan, maar voor iedereen die wel eens last heeft van bijvoorbeeld een vastzittende nek en/of schouders, gespannen spieren of gewoon na een drukke werkdag.

Een sportmassage kan toegepast worden om het volgende te bereiken
\\  Algehele ontspanning/ lokale spierontspanning
\\  Algehele activering/stimulering/ lokale spier activering
\\  Verbetering van de doorbloeding van de huid en de spieren waardoor deze weer optimaal kunnen functioneren

Het nut van massage kan zijn
\\  Een goede manier om te ontspannen
\\  Stress vermindering
\\  Kan pijn verlichtend werken
\\  Verwijdert afvalstoffen uit vermoeide spieren
\\  Helpt blessures te voorkomen

Het doel van sportmassage kan in drieŽn verdeeld worden
1\\  Preparatie (voorbereidend): Voor het leveren van een prestatie moet het lichaam in de Ďprestatiestandí gebracht worden. Dit doe je door middel van een warming-up. Een sportmassage vervangt een warming-up niet, maar kan er wel een onderdeel van zijn. De spieren moeten onder meer op de juiste spierspanning gebracht worden en beter doorbloed worden. Dit kan deels met behulp van een sportmassage.
2\\  Preventief (voorkomend): De kans op het ontstaan van blessures verminderen, door het verkrijgen van een betere doorbloeding, een beter functioneren en een betere coŲrdinatie.
3\\  Curatief (genezend): Het herstellen van de normale toestand na een zware inspanning. Het afvoeren van afvalstoffen, hierdoor wordt de spierpijn voorkomen of sneller weggewerkt.